Tips Temuduga Pegawai Laut Gred A41

Temuduga Pegawai Laut Gred A41

INFO RINGKAS PEGAWAI LAUT

Pegawai Laut A41 mempunyai peranan dan tanggugjawab menguruskan pendaftaran kapal, keselamatan kapal, keselamatan pelayaran, hal-ehwal pelaut dan pelabuhan, latihan teknikal maritim, projek-projek pembangunan serta membuat kajian dan penilaian terhadap konvensyen-konvensyen antarabangsa dan perundangan laut.

TEMUDUGA PEGAWAI LAUT A41

Temuduga Pegawai Laut Gred A41 antara proses temuduga kerja kerajaan yang mencabar kemahiran berfikir calon terlibat dari segi lontaran idea menjawab dan sebagainya. Berikut merupakan info jawatan, peranan dan tugas seorang Pegawai Laut Gred A41.

Untuk lulus temuduga Pegawai Laut A41, calon terlibat perlulah melakukan persediaan rapi aspek fizikal dan mental. Sebaik persediaan adalah mempersiapkan diri anda dengan ilmu berkaitan kerjaya pilihan anda.

Berikut merupakan maklumat penting mengenai kerjaya Pegawai Laut dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan temuduga kerja kerajaan sebagai persediaan temuduga anda.

INFO LENGKAP KERJAYA PEGAWAI LAUT A41

Pegawai Laut A41 merupakan jawatan yang terletak di bawah kumpulan Pengurusan dan Professional. Seorang Pegawai Laut Gred A41 akan berkhidmat di Jabatan Laut Semenanjung/Sabah/Sarawak dan Jabatan Perikanan.

SYARAT LANTIKAN PEGAWAI LAUT A41

Di Malaysia, untuk menjadi seorang Pegawai Laut Gred A41 calon perlulah mempunyai cukup syarat kelayakan yang telah ditetapkan. Antara syarat utama yang telah ditetapkan adalah seperti berikut:

 • Ijazah Sarjana Muda dalam bidang pengurusan maritim yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi-insitusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
  [ Gaji Permulaan : RM2,259.10 ] atau
 • Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Nautical Studies yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada insitusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
  [ Gaji Permulaan : RM2,362.88 ] atau
 • Ijazah Sarjana Muda dalam bidang kejuruteraan laut yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada insitusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
  [ Gaji Permulaan : RM2,362.88 ] atau
 • Ijazah dalam bidang arkitek laut yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
  [ Gaji Permulaan : RM2,570.43 ] atau
 • Chief Mate of 3000 GT or more Unlimited Trade Voyage yang diiktiraf oleh Kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
  [ Gaji Permulaan : RM2,570.43 ] atau
 • Second Engineer Officer of 3000 kW or more Unlimited Trade Voyage yang diiktiraf oleh Kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
  [ Gaji Permulaan : RM2,570.43 ] atau
 • Master of 3000 GT or more Unlimited Trade Voyage yang diiktiraf oleh Kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
  [ Gaji Permulaan : RM2,985.55 ] atau
 • Chief Engineer Officer of 3000 kW or more Unlimited Trade Voyage yang diiktiraf oleh Kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
  [ Gaji Permulaan : RM2,985.55 ] dan
 • lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Syarat Peningkatan Secara Lantikan (PSL):

Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Penolong Pegawai Laut adalah layak dipertimbangkan oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk PSL ke jawatan Pegawai Laut Gred A41, tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:

 • mempunyai kelayakan di atas; dan
 • berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan.

TUGAS SEORANG PEGAWAI LAUT GRED A41

Berdasarkan deskripsi tugas yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia. Seorang Pegawai Laut A41 mempunyai tanggungjawab seperti berikut;

Bertanggungjawab menguruskan pendaftaran kapal, keselamatan kapal, keselamatan pelayaran, hal-ehwal pelaut dan pelabuhan, latihan teknikal maritim, projek-projek pembangunan serta membuat kajian dan penilaian terhadap konvensyen-konvensyen antarabangsa dan perundangan laut.

PEPERIKSAAN PEGAWAI LAUT GRED A41

Untuk menjawat jawatan ini calon perlulah dahulu menduduki peperiksaan yang akan diadakan oleh pihak SPA Malaysia yang bertujuan untuk menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan maklumat melalui latihan, pengetahuan akademik dan pengalaman.

Antara matlamat utama peperiksaan ialah untuk menguji calon dari pelbagai jurusan berbeza dengan set soalan yang telah ditetapkan.

HALA TUJU SELEPAS LULUS PEPERIKSAAN

Calon yang lulus peperiksaan dan terpilih menghadiri temuduga boleh dikatakan selangkah lagi untuk menjawat jawatan ini.

Namun, halangan temuduga merupakan halangan akhir yang perlu di hadapi oleh calon lulus peperiksaan.

Antara matlamat utama temuduga jawatan kerajaan ialah ingin menyisih calon-calon yang layak dan tidak layak menjawat jawatan ini melalui sesi interview yang akan menguji calon.

Persoalan yang bakal diajukan bakal menguji calon berkomunikasi, lontaran idea, percakapan dan pelbagai lagi aspek penting temuduga.

DAPATKAN PANDUAN TEMUDUGA KERJA KERAJAAN

Panduan temuduga kerja kerajaan merupakan rujukan utama yang dikeluarkan oleh pihak kami untuk membantu calon temuduga kerajaan.

Panduan ini juga merupakan rujukan utama yang dikeluarkan khas untuk persediaan temuduga calon kerja kerjaan.

Panduan ini merupakan rekomendasi utama kami khas untuk membantu calon temuduga kerja kerajaan. Pihak kami cadangkan anda preview dahulu kandungan utama panduan tersebut dan terus membuat pembelian melalui link di bawah.

APA SEBENARNYA PANDUAN TEMUDUGA KERJA KERAJAAN

Untuk makluman, Panduan ini merupakan himpunan lengkap koleksi rujukan temuduga sektor awam dan swasta yang banyak membantu calon temuduga Kerja Kerajaan sebelum ini.

Kandungan panduan ini telah membantu ramai calon temuduga Pegawai Laut A41 lulus temuduga berdasarkan maklumbalas yang di terima.

Berikut antara kandungan utama Panduan Rahsia Bijak Temuduga.

[+] Persediaan Menghadapi Temuduga
[+] Soalan Lazim Killer Temuduga
[+] Checklist Temuduga
[+] Peta Minda Rujukan Pantas
[+] Pengalaman Temuduga Sektor Swasta
[+] Pengalaman Temuduga Sektor Awam

Untuk membeli dan mendapatkan panduan khas temuduga ini, anda boleh melanggan sebagai pembaca laman ini terlebih dahulu atau terus ke laman jualan di bawah.

Seperti biasa hebahan jualan juga akan dilakukan terus ke email calon-calon yang mendaftar dengan laman Panduan Temuduga.

Panduan Temuduga Pegawai Laut A41

Contoh Soalan Temuduga Pegawai Laut Gred A41

atau, daftar dan langgan sebagai pembaca untuk download ebook 15 Sebab Anda GAGAL Temuduga secara percuma

DAPATKAN PANDUAN TEMUDUGA SPA

Panduan Temuduga SPA
Panduan Temuduga SPA

Panduan dan rujukan utama Temuduga SPA. Dapatkan sekiranya anda memilih untuk LULUS.Tempah ➞

Comments on this entry are closed.

Perhatian Calon Pegawai Hal Ehwal Islam S29 & S41
Tempah Panduan Peperiksaan Pegawai Hal Ehwal Islam Sekarang
Daftar Percuma Di Bawah. Anda Akan Di Bawa Ke Laman Tempahan & Kami Akan Email Link Tempahan Terus Ke Inbox Anda
Daftarkan Saya