Contoh Soalan Temuduga Latihan Separa Perubatan

Temuduga Latihan Separa Perubatan

INFO RINGKAS SEPARA PERUBATAN

Gelaran Pegawai Separa Perubatan hanya boleh diberi kepada individu yang telah menamatkan program khusus dan latihan khas dalam jangkamasa yang telah ditetapkan dengan jayanya. Selain itu, calon perlulah lulus temuduga Separa Perubatan terlebih dahulu.

TEMUDUGA SEPARA PERUBATAN

Temuduga Separa Perubatan Diploma/Sijil antara proses temuduga kerja kerajaan yang mencabar kemahiran berfikir calon terlibat dari segi lontaran idea menjawab dan sebagainya. Berikut merupakan info jawatan, peranan dan tugas seorang Separa Perubatan.

Untuk lulus temuduga Separa Perubatan, calon terlibat perlulah melakukan persediaan rapi aspek fizikal dan mental. Sebaik persediaan adalah mempersiapkan diri anda dengan ilmu berkaitan kerjaya pilihan anda.

Berikut merupakan maklumat penting mengenai kerjaya Separa Perubatan dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan temuduga kerja kerajaan sebagai persediaan temuduga anda.

INFO LENGKAP KERJAYA SEPARA PERUBATAN

Separa Perubatan merupakan jawatan terbuka bagi calon lepasan SPM dan Diploma di Malaysia. Seorang Separa Perubatan akan berkhidmat di Kementerian Kesihatan Malaysia.

Di Malaysia, untuk menjadi seorang Separa Perubatan, calon perlulah mempunyai cukup syarat kelayakan yang telah ditetapkan.

Berikut merupakan syarat kelayakan permohonan memasuki Latihan Separa Perubatan bagi calon lepasan SPM dan Diploma.

SYARAT LANTIKAN SEPARA PERUBATAN TARAF DIPLOMA

Berikut merupakan Latihan Separa Perubatan bertaraf diploma.

 1. Latihan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran
 2. Latihan Jurupulih Perubatan (Anggota)
 3. Latihan Jurupulih Perubatan (Cara Kerja)
 4. Latihan Jururawat
 5. Latihan Jururawat Pergigian
 6. Latihan Juruteknologi Makmal Perubatan
 7. Latihan Juruteknologi Pergigian
 8. Latihan Juru X-Ray
 9. Latihan Penolong Pegawai Farmasi
 10. Latihan Penolong Pegawai Perubatan

Pemohon hendaklah mempunyai Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan dan lulus Bahasa Malaysia (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Kelayakan SPM Mengikut Sistem Terbuka Untuk Latihan Ke Perkhidmatan Awam

Calon-calon yang menduduki dan memiliki Sijil SPM mengikut sistem terbuka boleh dilantik ke skim-skim perkhidmatan yang mensyaratkan kelayakan demikian sebagai syarat lantikan. Bagi menentukan tahap kelulusan tersebut setaraf dengan kelulusan Sijil Penuh SPM, iaitu sijil yang dikeluarkan sebelum pelaksanaan peperiksaan mengikut sistem terbuka, syarat-syarat berikut perlu dipenuhi.

 • a) lulus enam mata pelajaran termasuk Bahasa Malaysia, dengan dua daripada mata pelajaran adalah di peringkat Kepujian dan selebihnya peringkat Lulus dalam satu peperiksaan; atau
 • b) lulus enam mata pelajaran termasuk Bahasa Malaysia, dengan dua mata pelajaran adalah diperingkat Kepujian dan selebihnya peringkat Lulus yang dikumpulkan dalam dua peperiksaan dalam tempoh tiga tahun berturut-turut; dan
 • c) memenuhi syarat Bahasa Malaysia, sama ada Kepujian atau Lulus dan subjek-subjek tertentu seperti mana disyaratkan dalam skim perkhidmatan.

** Keutamaan akan diberikan kepada pemohon yang mempunyai kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia (termasuk lulus Ujian Lisan), Sains/Sains Tulen, Bahasa Inggeris dan Matematik.

Umur Calon untuk mengikuti Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma:

 • Calon lantikan terus hendaklah berumur tidak kurang dari 17 tahun tetapi tidak melebihi 25 tahun pada tarikh tutup permohonan;
 • Pegawai sedang berkhidmat untuk Kenaikan Pangkat Secara Lantikan hendaklah berumur kurang dari 51 tahun pada tarikh permohonan.
 • Pegawai sedang berkhidmat (bukan Kenaikan Pangkat Secara Lantikan) dalam Perkhidmatan Awam/Badan Berkanun dan Kuasa Tempatan yang telah disahkan dalam perkhidmatan hendaklah berumur tidak melebihi 38 tahun pada tarikh tutup permohonan.

LANTIHAN SEPARA PERUBATAN BERTARAF SIJIL

 1. Latihan Jururawat Masyarakat
 2. Latihan Pembantu Pembedahan Pergigian
 3. Latihan Pembantu Kesihatan Awam

Berikut merupakan Syarat Kelayakan Separa Perubatan bertaraf sijil.

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan dan memiliki Kepujian dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

** Keutamaan akan diberikan kepada pemohon yang mempunyai kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia dan Sains/Sains Paduan serta kepujian mata pelajaran Bahasa Inggeris dan lulus Matematik.

Umur Calon untuk mengikuti Latihan Separa Perubatan Bertaraf Sijil:

TUGAS SEORANG SEPARA PERUBATAN

Berdasarkan deskripsi tugas yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia. Seorang Separa Perubatan umumnya mempunyai tanggungjawab yang berkaitan dengan:

Separa Perubatan hanya boleh diberi kepada individu yang telah menamatkan program khusus dan latihan khas dalam jangkamasa yang telah ditetapkan dengan jayanya sebelum dilantik menjawat posisi yang berkaitan dengan perkhidmatan kesihatan dan perubatan.

PEPERIKSAAN SEPARA PERUBATAN

Untuk menjawat jawatan ini calon perlulah dahulu menduduki peperiksaan yang akan diadakan oleh pihak SPA Malaysia yang bertujuan untuk menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan maklumat melalui latihan, pengetahuan akademik dan pengalaman.

Antara matlamat utama peperiksaan ialah untuk menguji calon dari pelbagai jurusan berbeza dengan set soalan yang telah ditetapkan.

HALA TUJU SELEPAS LULUS PEPERIKSAAN

Calon yang lulus peperiksaan dan terpilih menghadiri temuduga boleh dikatakan selangkah lagi untuk menjawat jawatan ini.

Namun, halangan temuduga merupakan halangan akhir yang perlu di hadapi oleh calon lulus peperiksaan.

Antara matlamat utama temuduga jawatan kerajaan ialah ingin menyisih calon-calon yang layak dan tidak layak menjawat jawatan ini melalui sesi interview yang akan menguji calon.

Persoalan yang bakal diajukan bakal menguji calon berkomunikasi, lontaran idea, percakapan dan pelbagai lagi aspek penting temuduga.

DAPATKAN PANDUAN TEMUDUGA SEPARA PERUBATAN

Panduan temuduga Separa Perubatan merupakan rujukan utama yang dikeluarkan oleh pihak kami untuk membantu calon temuduga kerajaan.

Panduan ini merupakan Rahsia Sebenar Bagaimana Anda atau Sesiapa Sahaja Boleh Mula Bekerja Sebagai PEGAWAI SEPARA PERUBATAN Dengan Mudah Tanpa Menggunakan Kabel! Ianya merupakan panduan utama yang diperlukan oleh anda.

Panduan ini merupakan rekomendasi utama kami khas untuk membantu calon temuduga Separa Perubatan. Pihak kami cadangkan anda preview dahulu kandungan utama panduan tersebut dan terus membuat pembelian melalui link di bawah.

Untuk makluman anda, Panduan Temuduga Kerjaya Separa Perubatan ini merupakan sebahagian dari komponen rujukan pantas khas yang telah dipakejkan untuk membantu calon lulus cemerlang temuduga Separa Perubatan. Terdapat beberapa modul utama dalam panduan tersebut untuk membantu calon.

Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat sila dapatkan salinan panduan tersebut melalui link di bawah.

Panduan Temuduga Separa Perubatan

Panduan Temuduga Separa Perubatan

Daftar Pembaca

KANDUNGAN PANDUAN TEMUDUGA LATIHAN SEPARA PERUBATAN

Panduan ini didatangkan dalam beberapa modul lengkap sebagai rujukan utama calon kerjaya Separa Perubatan Malaysia. Antara Modul utama ialah:

MODUL #1 – PANDUAN ASAS KERJAYA SEPARA PERUBATAN

Modul yang akan menerangkan secara asas tentang kerjaya Separa Perubatan. Apa yang anda perlu tahu untuk menjawat jawatan ini. Pastikan anda kenali jawatan dahulu untuk memudahkan anda mengalas amanah yang dipertanggungjawabkan kepada anda nanti.

MODUL #2 – PERMOHONAN BAGI LEPASAN SPM

Sudah Tentu Ramai Lepasan SPM Yang Bertanya Bagaimana Ingin Membuat Permohonan Separa Perubatan. Jadi Dalam Modul Ini, Anda Akan Diterangkan Mengenainya Secara Terperinci. Ya, kami akan terangkan bagaimana memohon jawatan Separa Perubatan ini sekiranya bagi lepasan SPM.

MODUL #3 – PANDUAN LENGKAP TEMUDUGA LATIHAN SEPARA PERUBATAN

Dalam Modul Ke-4 Ini, Anda Akan Didedahkan Dengan Rahsia Bagaimana Untuk Menghadiri Temuduga Supaya Anda Lebih Yakin dan Bersedia! Ingin tahu apa yang ditanya semasa menduduki ujian saringan jawatan Separa Perubatan. Pastikan anda dapatkan panduan ini.

MODUL #4 – PANDUAN PENULISAN RESUME SEPARA PERUBATAN

Anda Tak Tahu Menulis RESUME? Tak Tahu Apa Itu RESUME? Jangan Risau, Maklumat RESUME Latihan Separa Perubatan Dalam Modul Ke-5 Sangat Lengkap Untuk Anda! Ya, ambil hati dan pikat panel penemuduga melalui resume anda. Paling baik belajar cipta resume yang tidak memerangkap anda.

MODUL #5 – SOALAN LAZIM TEMUDUGA LATIHAN SEPARA PERUBATAN DIPLOMA/SIJIL

Modul ini membongkar himpunan soalan-soalan temuduga Latihan Separa Perubatan yang selalu diajukan oleh para penemuduga.

BERMINAT MENDAPATKAN PANDUAN TEMUDUGA SEPARA PERUBATAN?

Untuk membeli dan mendapatkan panduan khas temuduga ini, anda boleh melanggan sebagai pembaca laman ini terlebih dahulu atau terus ke laman jualan di bawah.

Seperti biasa hebahan jualan juga akan dilakukan terus ke email calon-calon yang mendaftar dengan laman Panduan Temuduga.

DAPATKAN PANDUAN TEMUDUGA SPA

Panduan Temuduga SPA
Panduan Temuduga SPA

Panduan dan rujukan utama Temuduga SPA. Dapatkan sekiranya anda memilih untuk LULUS.Tempah ➞

Comments on this entry are closed.

Perhatian Calon Pegawai Hal Ehwal Islam S29 & S41
Tempah Panduan Peperiksaan Pegawai Hal Ehwal Islam Sekarang
Daftar Percuma Di Bawah. Anda Akan Di Bawa Ke Laman Tempahan & Kami Akan Email Link Tempahan Terus Ke Inbox Anda
Daftarkan Saya