Contoh Soalan Temuduga Juruterbang dan Pemeriksa Juruterbang A41

Temuduga Juruterbang/Pemeriksa Juruterbang Gred A41

INFO RINGKAS JURUTERBANG/PEMERIKSA JURUTERBANG

Juruterbang (bahasa Inggeris:Aviator) merupakan seorang yang menerbangkan sebuah pesawat udara untuk tujuan keselamatan atau pekerjaan. Kadang kala perkataan yang agak feminin aviatrix juga digunakan. Istilah ini berasal daripada perkataan Latin.

Meskipun perkataan ini sering kali dirujuk kepada pemandu, ia juga boleh digunakan bagi merujuk kepada jurumudi udara, jurubom, Pegawai Sistem Senjata dan Pegawai peperangan elektronik. Istilah tidak harus dikelirukan dengan istilah juruterbang tentera laut, yang mana merujuk kepada anak kapal di dalam Tentera Laut Amerika Syarikat, Marin dan Pengawal Pantai.

TEMUDUGA JURUTERBANG/PEMERIKSA JURUTERBANG A41

Temuduga Juruterbang/Pemeriksa Juruterbang Gred A41 antara proses temuduga kerja kerajaan yang mencabar kemahiran berfikir calon terlibat dari segi lontaran idea menjawab dan sebagainya. Berikut merupakan info jawatan, peranan dan tugas seorang Juruterbang/Pemeriksa Juruterbang Gred A41.

Untuk lulus temuduga Juruterbang/Pemeriksa Juruterbang A41, calon terlibat perlulah melakukan persediaan rapi aspek fizikal dan mental. Sebaik persediaan adalah mempersiapkan diri anda dengan ilmu berkaitan kerjaya pilihan anda.

Berikut merupakan maklumat penting mengenai kerjaya Juruterbang/Pemeriksa Juruterbang dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan temuduga kerja kerajaan sebagai persediaan temuduga anda.

INFO LENGKAP KERJAYA JURUTERBANG/PEMERIKSA JURUTERBANG A41

Juruterbang/Pemeriksa Juruterbang A41 merupakan jawatan yang terletak di bawah kumpulan Pengurusan dan Professional yang diwujudkan di bawah Jabatan Penerbangan Awam.

Mana-mana calon yang lulus peperiksaan dan temuduga Juruterbang/Pemeriksa Juruterbang A41 akan berkhidmat sama ada di bawah Kementerian, Jabatan-jabatan atau Agensi-agensi yang memerlukan khidmat seorang Juruterbang/Pemeriksa Juruterbang.

SYARAT LANTIKAN JURUTERBANG/PEMERIKSA JURUTERBANG A41

Di Malaysia, untuk menjadi seorang Juruterbang/Pemeriksa Juruterbang Gred A41 calon perlulah mempunyai cukup syarat kelayakan yang telah ditetapkan. Antara syarat utama yang telah ditetapkan adalah seperti berikut:

  • Lesen Juruterbang Perdagangan dan Instrument Rating yang diiktiraf oleh kerajaan serta mempunyai sekurang-kurangnya 500 jam pengalaman penerbangan sebagai Pilot in Command atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
    [ Gaji Permulaan ialah pada Gred A41 : RM2,362.88 ]; atau
  • Kategori C – Captain Transport Aircraft dengan mempunyai pengalaman penerbangan 750 jam dari Tentera Udara Diraja Malaysia dan Instrument Rating yang diiktiraf oleh kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
    [ Gaji Permulaan ialah pada Gred A41 : RM2,362.88 ]; atau
  • Lesen Penerbangan Komersil dan Instrument Rating (CPL/IR) dan 1500 jam penerbangan dan memiliki 250 jam pengalaman pesawat Twin Engine atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
    [ Gaji Permulaan ialah pada Gred A41 : RM2,587.88 ]; dan
  • lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. Calon hendaklah juga berkebolehan bertutur, membaca dan menulis dalam Bahasa Inggeris dengan memuaskan.

TUGAS SEORANG JURUTERBANG/PEMERIKSA JURUTERBANG

Berdasarkan deskripsi tugas yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia. Seorang Juruterbang/Pemeriksa Juruterbang A41 mempunyai tanggungjawab seperti berikut;

Memandu kapal terbang awam atau swasta, merancang, menyelia, menguji, mengubahsuai carta-carta penerbangan, mengambil foto dari udara, mengendalikan peperiksaan Juruterbang, mengeluarkan lesen Juruterbang, mengumpul maklumat penyelidik kerosakan dan kemalangan pesawat serta data-data teknikal semua pesawat terbang.

PEPERIKSAAN JURUTERBANG/PEMERIKSA JURUTERBANG A41

Untuk menjawat jawatan ini calon perlulah dahulu menduduki peperiksaan yang akan diadakan oleh pihak SPA Malaysia yang bertujuan untuk menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan maklumat melalui latihan, pengetahuan akademik dan pengalaman.

Antara matlamat utama peperiksaan ialah untuk menguji calon dari pelbagai jurusan berbeza dengan set soalan yang telah ditetapkan.

HALA TUJU SELEPAS LULUS PEPERIKSAAN

Calon yang lulus peperiksaan dan terpilih menghadiri temuduga boleh dikatakan selangkah lagi untuk menjawat jawatan ini.

Namun, halangan temuduga merupakan halangan akhir yang perlu di hadapi oleh calon lulus peperiksaan.

Antara matlamat utama temuduga jawatan kerajaan ialah ingin menyisih calon-calon yang layak dan tidak layak menjawat jawatan ini melalui sesi interview yang akan menguji calon.

Persoalan yang bakal diajukan bakal menguji calon berkomunikasi, lontaran idea, percakapan dan pelbagai lagi aspek penting temuduga.

DAPATKAN PANDUAN TEMUDUGA KERJA KERAJAAN

Panduan temuduga kerja kerajaan merupakan rujukan utama yang dikeluarkan oleh pihak kami untuk membantu calon temuduga kerajaan.

Panduan ini juga merupakan rujukan utama yang dikeluarkan khas untuk persediaan temuduga calon kerja kerjaan.

Panduan ini merupakan rekomendasi utama kami khas untuk membantu calon temuduga kerja kerajaan. Pihak kami cadangkan anda preview dahulu kandungan utama panduan tersebut dan terus membuat pembelian melalui link di bawah.

APA SEBENARNYA PANDUAN TEMUDUGA KERJA KERAJAAN

Untuk makluman, Panduan ini merupakan himpunan lengkap koleksi rujukan temuduga sektor awam dan swasta yang banyak membantu calon temuduga Kerja Kerajaan sebelum ini.

Berikut antara kandungan utama Panduan Rahsia Bijak Temuduga.

[+] Persediaan Menghadapi Temuduga
[+] Soalan Lazim Killer Temuduga
[+] Checklist Temuduga
[+] Peta Minda Rujukan Pantas
[+] Pengalaman Temuduga Sektor Swasta
[+] Pengalaman Temuduga Sektor Awam

Untuk membeli dan mendapatkan panduan khas temuduga ini, anda boleh melanggan sebagai pembaca laman ini terlebih dahulu atau terus ke laman jualan di bawah.

Seperti biasa hebahan jualan juga akan dilakukan terus ke email calon-calon yang mendaftar dengan laman Panduan Temuduga.

Panduan Temuduga Kerja Kerajaan

Contoh Soalan Temuduga Juruterbang/Pemeriksa Juruterbang Gred A41

atau, daftar dan langgan sebagai pembaca untuk download ebook 15 Sebab Anda GAGAL Temuduga secara percuma

DAPATKAN PANDUAN TEMUDUGA SPA

Panduan Temuduga SPA
Panduan Temuduga SPA

Panduan dan rujukan utama Temuduga SPA. Dapatkan sekiranya anda memilih untuk LULUS.Tempah ➞

Comments on this entry are closed.

Perhatian Calon Pegawai Hal Ehwal Islam S29 & S41
Tempah Panduan Peperiksaan Pegawai Hal Ehwal Islam Sekarang
Daftar Percuma Di Bawah. Anda Akan Di Bawa Ke Laman Tempahan & Kami Akan Email Link Tempahan Terus Ke Inbox Anda
Daftarkan Saya